Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde yetiştirilen, tadı, aroması ve raf ömrüyle öne çıkan coğrafik işaret tescilli Kırkağaç kavunu, kış mevsiminde tüketilmek üzere depolara kaldırılmaya başlandı.
Bakırçay Irmağı’nın hayat verdiği ovada yetiştirilen kavunların olgunlaşmasıyla sabahın erken saatlerinde tarlalarda mesaiye başlayan çiftçiler, bozulmasına neden olacak bir zedelenme oluşturmamak için topladıkları kavunları dikkatlice traktörlere yüklüyor.
Zedelenmeden korumak için yorgan ve battaniyelere sarılarak taşınan kavunların bir kısmı çabucak satışa sunuluyor, kalanı ise depolara taşınıyor.
Burada saplarından keten ipliklerle bağlanıp ahşap sırıklara asılan kavunlar, kış aylarında pazara sunulmak üzere bekletiliyor.
AA’nın haberine nazaran, Kırkağaçlı kavun üreticileri, bu saklama metoduyla taze kavunun olmadığı kış mevsiminde tüketiciye kavun sunarak katma kıymet sağlıyor.
‘BEBEK ÜZERE TAŞINIYOR’
Manisa Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, AA muhabirine, vilayet genelinde 16 bin dekar alanda yıllık ortalama 48 ila 50 bin ton ortasında kavun üretildiğini belirtti.
Kırkağaç’ın kavunda markalaştığını kaydeden Öztürk, ilçenin elverişli üretim şartları nedeniyle kıymetli bir kavun üretim merkezi haline geldiğini, 2008 yılında coğrafik işaret alan kavunun yanı sıra farklı kavun çeşitlerinin üretiminin de yaygınlaştığını söyledi.
Öztürk, Kırkağaç kavununun kış sofralarına sunulabilmesiyle piyasadan talep gördüğünü anlatarak, üreticilerin kavun depolama konusunda kıymetli bir tecrübeye sahip olduğunu lisana getirdi.
Kavunların korunabilmesi için büyük efor sarf edildiğinin altını çizen Öztürk, şöyle konuştu:
“Kırkağaç’ta kavunlar hasattan sonra yorganlara sarılarak adeta bir bebek üzere taşınıyor. Daha sonra bayanların elinde itinayla askıya alınıyor. Kırkağaç’ta kavunda en küçük bir zedelenme olmadan ocak ayında, piyasada kavunun olmadığı bir devirde tüketiciye sunulsun ve katma kıymet kazansın diye büyük bir ihtimam var. Üreticilerimiz, bu emeğin karşılığı olarak özel bir kar elde ediyor.”
YURT DIŞINA DA GÖNDERİLİYOR
Çoğunlukla iç pazarda tüketilen kavun, yurt dışından da ilgi görüyor.
Üretici ve tüccar Mehmet Karakurşun, bu yıl yurt içinde beklediği talebi görememesi üzerine Almanya’daki firmayla ihracat için görüştüklerini, birinci etapta Stuttgart’a 20 ton kavun gönderdiklerini anlattı.
Karakurşun, Almanya’ya gönderdikleri birinci eserlerin raflarla buluşmasının akabinde daha fazla talep beklediklerini sözlerine ekledi.
(ANADOLU AJANSI)